Hortenzija – eleganten grm z ogromnimi cvetovi in ​​dolgim ​​obdobjem cvetenja

Splošno o hortenzijah

Hortenzije (lat. Hydrangea) so rod z več kot 75 vrstami in 600 sortami, ki so domorodne skoraj po vsem svetu, vključno z Japonsko, Azijo, Indonezijo, himalajskimi gorami ter Severno in Južno Ameriko. Poleg barve cvetov ter velikosti in barve listov se sorte razlikujejo po rasti.

Danes hortenzijo gojijo po vsem svetu in je eden najbolj znanih in razširjenih okrasnih grmov iz skupine listavcev, predvsem zaradi svojih cvetov, ki so različnih oblik, barv in velikosti.

Cvet hortenzije je lahko roza, moder, rdeč, bel, vijoličen, in sicer v različnih odtenkih teh barv.

Hortenzije se najpogosteje gojijo kot grm, čeprav lahko rastejo tudi kot plezalke in drevesa.

Grmi hortenzije lahko zrastejo od 40 cm do 1,5 m v višino, odvisno od sorte, hortenzije plezalke pa lahko zrastejo do 30 m v višino.

Najbolj razširjena med hortenzijami je Hydrangea macrophylla (vrtna hortenzija), ​​znane pa so tudi:

  • Hydrangea paniculata (latasta hortenzija),
  • Hydrangea arborescens (velecvetna virginska hortenzija),
  • Hydrangea quercifolia (hrastovolistna hortenzija),
  • Hydrangea serrata (pečasta hortenzija),
  • Hydrangea anomala petiolaris (plezava hortenzija).

Mlade veje hortenzij so zelene barve in sčasoma olesenijo.

Večina hortenzij cveti od zgodnje pomladi do jeseni.

Sajenje, vzdrževanje in zalivanje hortenzij

Hortenzija potrebuje kisla (od pH 4 do 6), bogata, humusna in vlažna tla.

Hortenzije dobro uspevajo v polsenčnih in senčnih legah.

So zelo prilagodljive in ​​odporne, zato jih je zelo enostavno gojiti in vzdrževati.

Že po imenu (lat. Hydrangea; lat. hydro = voda) je očitno, da potrebujejo vodo in vlažna tla.

Z zalivanjem pa ne gre pretiravati, ampak se je treba za določitev potrebe po vodi držati osnovnega pravila v zvezi z opazovanjem listov.

Po tem pravilu je treba rastlino skoraj zagotovo zalivati, če začnejo listi odpadati.

Sveže posajene hortenzije je treba zalivati ​​do 3 -krat na teden.

Za že oblikovane rastline je zalivanje odvisno od vrste hortenzije:

  • Hydrangea macrophylla (vrtna hortenzija) običajno potrebuje največ vode,
  • Hydrangea arborescens (velecvetna virginska hortenzija) in Hydrangea quercifolia (hrastovolistna hortenzija) običajno potrebujejo manj vode.

Hortenzija v sušnih obdobjih potrebuje vodo 2-3 krat na teden. Vsekakor se izogibajte prekomernemu zalivanju, zlasti v poletni sezoni.

Hortenzije zalivajte le zjutraj ali zvečer.

Pozimi hortenzije mirujejo, zato zalivanje ni potrebno.

Če nameravate hortenzije saditi v cvetlične lončke, je najboljša izbira keramični lonec svetle barve, saj temne barve in plastika hitreje absorbirajo toploto. Zelo pomembno je tudi, da so v loncu drenažne luknje, ker voda, ki ostane v loncu, povzroči propadanje korenin. Hortenzije v lončkih je treba zalivati ​​pogosteje, kot hortenzije, posajene v zemljo.

Obrezovanje hortenzij

Ker obstaja veliko vrst hortenzij, se obrezovanje in skrb za hortenzije nekoliko razlikujeta od vrste do vrste.

Podatki o obrezovanju so navedeni v naslednji tabeli in v nadaljevanju besedila:

KDAJ OBREZATI POJEDINE VRSTE HORTENZIJA? 

Vrsta

Cvetovi
na starih /
novih
vejah

Kdaj obrezati?

 Hydrangea macrophylla (vrtna hortenzija)

Starih

Konec poletja, potem ko večina cvetov zbledi.
 Hydrangea quercifolia (hrastovolistna hortenzija) 

Starih

Poleti, takoj po cvetenju.
 Hydrangea paniculata (latasta hortenzija)

Novih

Rahlo obrezovanje pozno pozimi ali zgodaj spomladi.
 Hydrangea arborescens (velecvetna  virginska hortenzija)

Novih

Pozno pozimi ali zgodaj spomladi, preden se začne nova rast.
 Hydrangea serrata (pečasta hortenzija)

Starih

Takoj po cvetenju.
 Hydrangea anomala petiolaris (plezava hortenzija)

Starih

Pozimi ali zgodaj spomladi, samo kadar je to potrebno za nadzor rasti rastlin.

Najpogostejša vrsta hortenzije, Hydrangea macrophylla (vrtna hortenzija), se obrezuje pozno poleti, potem ko večina cvetov zbledi. Te hortenzije tvorijo cvet na starejših vejah, od poznega poletja do zgodnje jeseni. Obrezovanje pred tem obdobjem ali po njem bo odstranilo cvetne popke, rastlina pa naslednje leto ne bo zacvetela. Zato je konec poletja, ko večina cvetov zbledi, čas za obrezovanje. Starejše veje selektivno obrezujte in nekatere pustite, saj bodo naslednje leto prinesle nove cvetove. 

Hydrangea quercifolia (hrastovolistna hortenzija) je še en pogosto gojen rod. Ker so njegova glavna atrakcija listi, je vsaka izguba cvetenja manjše razočaranje kot pri večini drugih sort hortenzij. Hrastovolistne hortenzije tvorijo cvetove na starejših vejah (kot vrtne hortenzije) in jih je treba obrezati takoj po cvetenju. V primeru zmrzovanja pozimi je treba spomladi odrezati pomrznjene dele vej.

Hydrangea paniculata (latasta hortenzija) poleti kaže svoje bele cvetove, ki postopoma postanejo rožnati. Cvetlični popki se pojavijo na novi spomladanski rasti, torej na enoletnih poganjkih. Zato latasto hortenzijo obrezujemo pozimi ali zgodaj spomladi in to le posamezne veje, kar preprečuje prekomerno rast rastline, spodbuja pa tudi zdravo rast in cvetenje. Lataste hortenzije lahko obrežete do 1/3 višine, brez strahu, da bi poškodovali rastlino.

Hydrangea arborescens (velecvetna virginska hortenzija), prav tako tvori cvetove na enoletnih poganjkih. Velecvetno virginsko hortenzijo je treba obrezati do tal vsako zimo ali zgodnjo pomlad. Odstranite vse veje, ki so bile pozimi poškodovane ali posušene, ostale pa rahlo obrežite, da oblikujete rastlino.

Hydrangea serrata (pečasta hortenzija) cveti na starem drevesu, potreba po obrezovanju rastline pa je minimalna. Pečaste hortenzije obrežite po začetku cvetenja in obrežite veje na par zdravih popkov. Zgodaj spomladi obrežite posušene ali poškodovane veje vse do tal. 

Hydrangea anomala petiolaris (plezava hortenzija) običajno ne zahteva obrezovanja, vendar se jih lahko obreže, da bodo novi poganjki pod nadzorom.

Sprememba barve cvetov vrtnih hortenzij 

Treba je opozoriti, da cvetovi pod vplivom sončne svetlobe postanejo rdečkasti in da bele hortenzije ne spreminjajo barve cvetov.

Nekatere vrtne hortenzije (Hydrangea macrophylla) imajo edinstveno sposobnost spreminjanja barve cvetov iz rožnate v modro ali obratno. Ta sprememba je odziv na količino aluminija v tleh. V kislih tleh je aluminij zlahka na voljo in ga korenine hortenzije zlahka absorbirajo, nasprotno pa je v alkalnih tleh, kjer je aluminij težje dostopen za absorpcijo.

V kislih tleh (pH pod 6) bodo cvetovi modre barve.

V alkalnih tleh (s pH nad 7) bodo cvetovi rožnati ali celo rdeči.

Na nevtralnih do rahlo kislih tleh (pH 6-7) imajo lahko vrtne hortenzije vijolične cvetove ali celo mešanico rožnatih in modrih cvetov na isti rastlini.

Skratka, s spreminjanjem pH tal lahko vplivate na barvo cvetov vrtne hortenzije (Hydrangea macrophylla).

Če želite spremeniti barvo iz rožnate v modro, lahko zemljo naravno zakisate, na primer s kavno usedlino, borovimi iglicami ali uporabite posebna gnojila za hortenzije.

Če želite spremeniti barvo iz modre v rožnato, dodajte apno (dolimit – apneno gnojilo), pepel, zdrobljene jajčne lupine ali posebna gnojila za spremembo barve hortenzij.

Doseganje želene barve hortenzij traja nekaj mesecev, včasih pa celo celotno vegetacijsko sezono.

Zakaj je hortenzija ena izmed najbolj priljubljenih rastlin?

Hortenzija je ena najbolj priljubljenih okrasnih rastlin, predvsem zaradi cvetov, ki se jim je težko upreti. Poleg tega so te elegantne rastline enostavne za gojenje, prenašajo skoraj vsako zemljo in obilno cvetijo od poletja do jeseni, ko mnoge rastline prenehajo cveteti.

Celotno ponudbo hortenzij si lahko ogledate tukaj.

Celotno ponudbo si lahko ogledate na spletni strani.