Domov
Shop
Moj seznam želja0

 Sajenje sadnog sadja

Preden začnemo pripravljati tla za sajenje sadnega drevja, je treba preveriti, ali je sadika sadnega drevja, ki jo sadimo, samooplodna ali potrebuje opraševalca.

Sajenje sadnih dreves poteka na naslednji način:

       1. Izberite mesto sajenja

Mesto za sajenje sadnega drevesa izberite glede na velikost krošnje sadike, ki ste jo kupili. Glede na velikost krošnje potem določite tudi sadilno razdaljo. Priporočene sadilne razdalje se nahajajo v tej razpredelnici:

2.  Iskopljite sadilno jamo

Za sajenje izkopljite jamo, veliko 60 x 60 cm, in globoko približno toliko, kolikor zajemete z eno lopato. Če imate kontejnirane sadike, je treba izkopati manjšo sadilno jamo. V tem primeru izkopljite jamo, ki bo nekoliko večja od kontejnerja, in vanjo vstavite sadiko skupaj z zemljo iz kontejnerja. Dno jame razrahljajte z grabljami ali kakšnim drugim primernim vrtnim orodjem. Tla v jami morajo biti obdelana (razrahljana) nekje 10 do 15 cm globine. Če je dno jame zelo trdo, namesto obdelave z grabljami in rahljanjem izkopljite še en sloj globine ene lopate, zdrobite izkopano zemljo izven jame in to isto zemljo vrnite nazaj v jamo. Zemljo lahko tudi pomešate s kompostom.

     

3.  Skrajšajte korenine

Korenine sadik je treba skrajšati pred sajenjem sadik sadnega drevja. Če je korenina poškodovana, jo skrajšajte do zdravega dela, medtem ko na zdravi korenini obnovite rez.

4. Sadiko postavite v jamo, zagrnite z zemljo in postavite leseno oporo

Najbolje je, da se sajenja sadike sadnega drevja lotita dve osebi, tako da ena sadiko drži pokončno, druga pa z lopato meče zemljo na korenine. Potem ko ste sadiko zatrpali z zemljo, morate še poteptati tla okoli sadike in postaviti leseno oporo, za katero sadiko potem privežete. Pomembno je, da je mesto cepljenja vsaj 10 cm nad tlemi.

  5. Obilno zalijte z vodo

Takoj po sajenju sadiko obilno zalijte z vodo. Šele posajene sadike potrebujejo dosti vode, dokler ne razvijejo močnega koreninskega sistema.

Obrezovanje sadnega drevja po sajenju

Obrezovanje sadik sadnega drevja je nujno, da bi regulirali rast in rodnost same sadike, lahko pa bi tudi rekli, da je obrezovanje svojevrstna preventiva pred razvojem rastlinskih bolezni. Krošnja, ki je obrezana, ima več zračnosti in svetlobe, zaradi česar se tudi veje in listje hitreje sušijo po dežju. To pomeni, da je manjša verjetno okužbe sadik. Poleg tega z obrezovanjem ohranjamo optimalno rodnost, plodovi so večji in okusnejši, pa tudi samo drevo je videti lepše.

Z obrezovanjem vplivamo tudi na želeno vzgojno obliko sadnega drevja. Na dvoriščih ob hišah se priporoča vzgojna oblika vaze ali krošnja v obliki piramide.

Prvi obvezen korak je krajšanje sadike sadnega drevja po sajenju, ki se razlikuje glede na razvitost sadike:

a) Pri sadikah, ki imajo razvite bočne stranske veje, je treba te skrajšati za tretjino, pa tudi glavno vejo (bodoče deblo) je treba skrajšati za tretjino.

b) Sadike brez bočnih stranskih vej je treba skrajšati na želeno višino bodočega debla (najpogosteje je to 100 do 120 cm). Pri takih sadikah je treba v vegetacijskem letu po obrezovanju narediti izbiro bodočih vej, ki je odvisna od izbrane vzgojne oblike. Da bi dobili vejo pod določenim želenim kotom, lahko veje naslonimo ali privežemo.

Back to Top
Izdelek %s je dodan v košarico.