Domov
Shop
Moj seznam želja0

Navodila za sajenje vrtnic (in stebelnih vrtnic) smo obravnavali v tem članku.

Poleg tega smo za lažjo vzgojo in nego vrtnic in stebelnih vrtnic pripravili nadaljnja kratka navodila za obdelavo tal, zalivanje in obrezovanje vrtnic (in stebelnih vrtnic).

Obdelava tal

V času vegetacije (pomlad-jesen) je treba zemljo okoli vrtnic okopati. Okopavanje uničuje plevel in povečuje aktivnost koristnih mikroorganizmov, izboljša razvoj korenin, s tem pa rast in razvoj rastlin.

Pri okopavanju pazimo, da ne poškodujemo nadzemnega dela rastline ali korenine.

Zalivanje

Zalivanje vrtnic mora biti v poletnih mesecih redno.

Študije so pokazale, da pomanjkanje vode v sušnih obdobjih poleti vodi do slabše rasti, drobnih cvetov in zgodnjega prenehanja cvetenja.

Na novo posajene vrtnice, plezalke in vrtnice, posajene na lažjih tleh, je treba malo bolj zalivati. Vsako sadiko je treba zaliti s približno 5 L vode, plezalke pa z do 10 L vode. Posebej opozarjamo, da nikoli ne polivajte listov, saj to pospešuje razvoj bolezni.

Obrezovanje vrtnic

Spomladansko obrezovanje

Pri spomladanskem obrezovanju opravimo večino dela in to pred začetkom vegetacije in ko preneha nevarnost nizkih temperatur, po koledarju običajno konec februarja in v marcu.

Ne glede na skupino vrtnic je pri spomladanskem obrezovanju za vse skupine vrtnic potrebno narediti naslednje:

  • odstraniti vse suhe, obolele, tanke in pozimi poškodovane poganjke,
  • pri starejših rastlinah odstranimo stare in olesenele poganjke,
  • zdrave veje skrajšamo tako, da ostanejo 3-4 poganjki,
  • odstranite veje, ki rastejo navznoter, veje, ki se križajo ali se dotikajo.

Primer dobro narejenega reza:

Kljub temu, če želimo da bodo vrtnice pravilno oblikovane in imele lep videz, obstajajo manjše razlike pri obrezovanju določene skupine vrtnic:

  1.  Čajevke in floribunde – obrezovanje opravimo tako, da poganjke skrajšamo za 1/3 ali 1/2 višine (prikazano spodaj).

2. Vrtnice plezalke– pri obrezovanju plezalnih vrtnic obvezno pustimo tudi starejše veje, da bo vrtnico plezalko še naprej cvetela. Če težko ločite starejše od novejših vej/poganjkov, lahko vrtnice plezalke obrežete tudi jeseni, ko boste lažje opazili razlike med starejšimi in novejšimi vejami/poganjki (prikazano spodaj).

3. Grmaste vrtnice – pri grmastih vrtnicah zadostuje upoštevanje zgoraj navedenih smernic za spomladansko obrezovanje (prikazano spodaj).

4. Mini vrtnice – skrajšajte na približno ½ višine rastline. Poleti je treba po cvetenju večkrat odstraniti odcvetele poganjke.

5. Stebelne vrtnice – kroglaste oblike stebelnih vrtnic je treba obrezati kot čajevke, pri visečih (padajočih) sortah pa poganjke skrajšati za polovico (prikazano spodaj).

Odstranjevanje poganjkov

Poleg spomladanskega obrezovanja je treba poleti redno odstranjevati ovenele in morebitne divje poganjke (ki se pojavljajo pod mestom cepljenja), pri stebelnih vrtnicah pa je treba odstraniti poganjke, ki se pojavijo na samem steblu (prikazano spodaj).

Poleg tega je za zagotovitev stalnega in obilnega cvetenja potrebno odstraniti odcvetele poganjke, priporočljivo pa jih je skrajšati nad prvim listom (prikazano spodaj).

Back to Top
Izdelek %s je dodan v košarico.