Magnolije – najzgodnejše cvetoče rastline, primerne za vsak vrt

Uvodno o magnolijah

Magnolije so eden najlepših cvetočih grmov/dreves s svojimi vpadljivimi cvetovi, opojnim vonjem in sijočimi zelenimi listi.

Magnolija (lat. Magnolia) spada v družino magnolije (Magnoliaceae), ki vključuje 240 vrst magnolije, pa tudi 2 vrsti liriodendrona/tulipanovca (Liriodendron chinense in Liriodendron tulipifera).

Magnolija je dobila ime po francoskem botaniku Pierru Magnolu, ki je to vrsto opisal že v 17. stoletju.

Magnolije sodijo med najstarejše znane cvetoče rastline, njihovi fosili pa so stari več kot 100 milijonov let.

Drevesa magnolije so obstajala že pred čebelami, zato se pri opraševanju opirajo na hrošče.

Zanimivo je, da magnolije ne proizvajajo nektarja, vendar cvetovi proizvajajo velike količine cvetnega prahu, ki ga hrošči in čebele uporabljajo za hrano.

Raznolikost in razkošje magnolij

Magnolije krasijo prostor z raznovrstnimi listi in cvetovi, prihajajo v najrazličnejših vrstah in sortah, ki ustrezajo vsaki velikosti vrta. Ločimo jih po obliki in višini rasti, barvi, obliki cvetov itd..

Glede na velikost so lahko magnolije visoke 2 m (grm), velika drevesa magnolije pa lahko dosežejo višino več kot 20-25 metrov.

Barva cvetov magnolije je lahko bela, rumena, roza in vijolična, pojavljajo se v skoraj vseh odtenkih teh barv.

Po obliki imajo lahko cvetovi magnolije obliko tulipana ali zvezde.

Poleg tega so magnolije lahko zimzelene ali listavci.

Poleg različnih odtenkov listnih in cvetnih barv se sorte magnolije razlikujejo tudi v obdobju cvetenja, saj nekatere cvetijo poleti, druge pa zgodaj spomladi.

Cvetovi magnolije se razvijejo iz vrb podobnih brstov, ki nastanejo med prejšnjo vegetacijo.

Pri magnolijah, ki sodijo med listavce, se cvetovi odprejo zgodaj spomladi, še preden se pojavijo listi. Zgodaj spomladi (konec marca-začetek aprila) običajno začnejo cveteti Magnolia stellata (zvezdnate magnolije), nato Magnolia kobus (marec ali april), Magnolia x soulangeana in Magnolia acuminata pa od aprila do maja. Magnolia liliflora (lilijsko cvetna magnolija) začne cveteti nekoliko kasneje, od junija do septembra.

Zimzelene vrste (Magnolia grandiflora) najmočneje cvetijo med prehodom iz pomladi v poletje (junij-julij), vendar lahko zaradi postopnega odpiranja cvetov cvetijo tudi dlje.

Zaradi vsega tega so magnolije priljubljena cvetoča rastlina, primerna za vsako dvorišče, ne samo zaradi vonja, ampak tudi zaradi raznolikosti oblik in barv.

Sajenje, gojenje, zalivanje in obrezovanje magnolij

Kraj sajenja in način gojenja magnolije sta odvisna od vrste magnolije. Obstajajo vrste, ki prenašajo zelo nizke temperature, pa tudi vrste, ki so občutljive na mraz.

Magnolije zahtevajo malo nege in so odporne na številne bolezni in škodljivce. Poleg tega imajo dolgo življenjsko dobo (nekatere celo več kot 100 let).

Kar zadeva tla, dobro prenašajo glinena, ilovnata ali peščena tla.

Najbolj bo cvetela na sončnem do polsenčnem mestu, zaščitenem pred vetrom.

Večina sort prenaša vroča poletja in zmerno sušo, vendar je treba mlajša drevesa redno zalivati, dokler se koreninski sistem popolnoma ne razvije.

Kdaj in kako obrezati magnolijo, je odvisno od tega, ali je listopadna ali zimzelena.

Listopadne sorte je treba obrezati pozno poleti, zimzelene sorte spomladi.

Ko so listopadne magnolije mlade, obrežite vse šibke, poškodovane, suhe ali nepravilne veje, ki kvarijo želeno obliko magnolije.

V naslednjih letih obrezujte le toliko, da odstranite suhe in poškodovane veje ali da dosežete želeno obliko.

Navpične poganjke pri odraslih rastlinah je treba odstraniti z rezanjem do osnove.

Listopadne magnolije obrežite v obdobju med sredino poletja in zgodnjo jesenjo, ko so listi popolnoma odprti.

Mlade, zimzelene magnolije na splošno ne potrebujejo obrezovanja, razen če želite odstraniti spodnje veje za ustvarjanje čistega deblo.

Po oblikovanju krošnje zimzelene magnolije spomladi odstranimo suhe in poškodovane veje.

Vrste magnolij

Magnolia grandiflora (velecvetna magnolija) je zimzeleno drevo z velikimi cvetovi z območja jugovzhodne Amerike in lahko zraste do 20 metrov v višino, zato te vrste ni priporočljivo saditi v bližini zgradb. Listi so zelo veliki, usnjeni in temno zeleni. Cvetovi so zelo veliki, premera med 15-20 cm, imajo blag vonj in kremno belo barvo. Cveti med prehodom iz pomladi v poletje, med junijem in julijem, vendar lahko zaradi postopnega odpiranja cvetov cveti še dlje. Pogosteje jo gojijo na obalnih območjih, dobro pa uspeva tudi v celinskih delih naše države. Upoštevati je treba, da je treba vse magnolije posaditi na mesta, zaščitena pred burjo in močnim vetrom.

Magnolia x soulangeana je najbolj razširjena in najbolj znana vrsta magnolije na svetu in pri nas. Nastala je s križanjem med Magnolia denudata in Magnolia liliiflora. Zraste do višine 6 m, listi pa so preprosti, ovalne oblike in zelene barve. Cvetovi se nahajajo na vrhovih vejic, so pravilne oblike in zelo veliki. Barva cvetov je roza, bela ali vijolična. Cveti spomladi, od marca do aprila. Uspeva na vlažnih in dobro odcednih tleh, na soncu ali v delni senci. Največ cvetov in bolj bujno rast lahko zagotovite tako, da jih posadite na sončno mesto, ki je zaščiteno pred vetrom. Ta vrsta je ena najpreprostejših vrst magnolije za gojenje.

Magnolia stellata (zvezdasta magnolija) je počasi rastoča vrsta magnolije, ki izvira iz Severne Amerike in vzhodne Azije. Zaradi počasne rasti je idealna za gojenje v majhnih vrtovih. Zraste od 2,5 do 4 m v višino. Cveti že v prvem letu po sajenju z izjemno dekorativnimi cvetovi v obliki zvezde. Cvet je bel, rahlo dišeč in velik, premera približno 7 cm. Cveti najprej od vseh vrst magnolij, že v začetku aprila, listi pa se pojavijo približno mesec dni po cvetenju. Odporna je na temperature do -15 ° C, zato je primerna za gojenje v celinskih območjih.

Magnolia kobus (japonska magnolija) je listopadna vrsta, ki izvira iz Japonske. Je najbolj odporna med magnolijami. Zraste do višine 10 m, krošnja pa ima običajno obliko grma. List je ovalne oblike, svetlo zelene barve. Cveti pred listanjem zgodaj spomladi (od marca ali aprila) z majhnimi belimi cvetovi, cvet pa je bel s prijetnim, nežnim vonjem. Dobro uspeva na sončni ali polsenčni legi ter bogati in dobro drenirani zemlji.

Magnolija liliflora (lilijsko cvetna magnolija) je listopadni okrasni grm, srednje velikosti. Največja višina se giblje med 2-4 m, zaradi česar je idealna za gojenje v manjših vrtovih. List je podolgovat, temno zelen, dolg do 20 cm. Cvet je pokončen, temno vijoličen na zunanji strani in nekoliko svetlejše vijolične barve na notranji strani. Cveti od junija do septembra. Za gojenje sta idealna sončna do polsenčna lega ter rahlo kisla in dobro odcedna tla.

Magnolia acuminata (ostnata magnolija, kumarično drevo) je listavec, ki izvira iz Severne Amerike, kjer ga zaradi oblike plodov imenujejo tudi kumarično drevo ali gorska magnolija. Spada med večje primerke te vrste in lahko zraste 12-21 m v višino in 6-9 m v širino. Listi so ovalni, zeleni. Cvet je nežno rumene do zeleno-modre barve in ima obliko tulipana. Cveti od aprila do maja na vrhovih vej. Konec poletja se na mestu cvetenja pojavijo rdeči storži. Zanimivo je, da lahko nezrelo sadje uporabimo kot aromo za viskij. Pri izbiri kraja za sajenje je treba upoštevati, da zahteva veliko prostora za gojenje in sončno do polsenčno lego. Glede sestave tal ni zahtevna, zato dobro uspeva na vseh vrstah tal.

Našo celotno ponudbo magnolij si lahko ogledate tukaj.

Poleg opisanih magnolij obstajajo še Magnolia denudata (bela magnolija, Yulan-magnolija), Magnolia sieboldii (Sieboldova magnolija) in Magnolia tripetala (dežnikasta magnolija).

Sklepno o magnolijah

Magnolije veljajo za enega najlepših okrasnih grmov/dreves, s fenomenalnimi cvetovi, ki imajo prijeten vonj, ki spominja na vonj tropskega sadja.

Poleg tega so magnolije zelo dolgožive in lahko živijo več kot 100 let ter so odporne na onesnaženje in smog, zato jih lahko sadimo tudi v mestih.

Magnolije lahko sadimo kot samostojne rastline ali v paru z drugimi rastlinami in v drevoredih.

Zaradi svojih značilnosti in raznolikosti vrst, ki omogočajo veliko izbiro, je magnolija zaželena izbira za skoraj vsako podnebje in kateri koli vrt.

Našo celotno ponudbo magnolij si lahko ogledate tukaj.

Celotno ponudbo si lahko ogledate na spletni strani.