Clematis – kraljica plezalk

Kaj je Clematis?

Clematis je listopadna, hitro rastoča okrasna plezalka. V naših krajih je znana kot srobot.

Clematis izvira iz Kitajske in Japonske, v Evropo pa je prišel v 16. stoletju, danes pa je razširjen po vsem svetu.

Mnogi jo imenujejo kraljica plezalk zaradi obilice pisanega cvetja in dolgega obdobja cvetenja, ki traja od zgodnje pomladi do jeseni.

Obstaja približno 300 različnih vrst klematisov, ki se razlikujejo po barvi, obliki cvetov, času cvetenja in višini rasti.

Prav tako obstajajo listnate in zimzelene vrste klematisov.

Najpogosteje jih sadimo kot okrasne plezalke za prekrivanje stebrov, pergole, balkonske ograje in starih zidov ter kot okras na vrtovih in balkonih.

Ker je rast klematisa intenzivna in njegovi številni cvetovi trajajo dlje časa, ga lahko uporabimo kot učinkovito zaščito pred neželenimi pogledi.

Višina klematisa je odvisna od vrste in lahko zraste od 0,5 do 10 m v višino. Clematis je zelo odporen proti mrazu in lahko prenese temperature do -30 ° C.

Sajenje klematisa

Sajenje klematisa je možno skozi vse leto.

Pri sajenju je treba zagotoviti oporo, po kateri se lahko poganjki vzpenjajo (lestve, žica itd.), gostejša kot je podpora za rast, bolj bujen bo klematis.

Čeprav klematisi potrebujejo štiri ali več ur sončne svetlobe, bodo rasli v večini krajev, tudi v senčnih legah.

Pri sajenju je treba paziti na globino sajenja, torej klematise posadimo približno deset centimetrov globlje, kot so rasli v drevesnici.

Klematis je poseben po tem, da zahteva, da njegova korenina in spodnji del rastline nista neposredno izpostavljena soncu, medtem ko zgornji deli rastline zahtevajo izpostavljenost soncu.

To zlahka dosežemo s sajenjem nižjih rastlin okrog klematis ali prekrivanjem tal s kamenčki, zastirko itd. Če se odločite za sajenje nižjih rastlin, morate paziti, da te rastline nimajo močnih korenin, da zagotovite neovirano rast klematisa.

Tla morajo biti humusna in dobro odcedna, če so tla, v katera nameravate zasaditi klematis, glinena, jim lahko dodate malo peska ali humusa.

Če sadimo klematis poleti, je treba poskrbeti za redno zalivanje.

Pri jesenski zasaditvi naredite spomladansko obrezovanje (ne glede na to, v katero skupino obrezovanja spada klematis), čeprav s tem preprečite cvetenje v prvem letu, vendar bo takšno obrezovanje pospešilo rast in razvoj korenin same rastline.

Nega klematisa

Klematis ni preveč zahteven za gojenje in vzdrževanje. Potrebujejo redno zalivanje in redno gnojenje, poleg občasne potrebe po odstranitvi suhih listov in vej.

V fazi rasti potrebujejo veliko vode, zato jih je treba redno zalivati ​​in hraniti vsaj enkrat na mesec. Če jih gojimo v lončkih na balkonih ali terasah, je treba njihove korenine zaščititi pred ekstremnimi temperaturami, visokimi poleti in nizkimi pozimi.

Vendar pa klematis najbolje in največ raste, ko je posajen v tleh, oziroma ko ima dovolj prostora za rast in razvoj korenin.

Korenina je vedno treba dobro zaščititi pred izsušitvijo. To lahko dosežemo s sajenjem v delno senco ali s sajenjem nekaterih nižjih rastlin pod klematisom, na primer mačeh ali hoste, ki jih imamo tudi v ponudbi, ponudbo host si lahko ogledate tukaj.

Obrezovanje klematisa

Obrezovanje je za klematis izjemno pomembno, saj se tako zagotovi bolj bujna rast rastlin in bujni cvetovi.

Kar zadeva obrezovanje, delimo klematise v tri skupine:

Skupina 1

Klematisi te skupine cvetijo predvsem na lanskih poganjkih. Obrezovanje se po potrebi opravi takoj po cvetenju. Ta način obrezovanja pušča rastlini dovolj časa, da razvije čim več novih poganjkov, na katerih bo naslednje leto zacvetela. Na splošno se suhi, šibki in zlomljeni poganjki letno obrezujejo. Če je potrebno, opravimo tudi obrezovanje za doseganje želene oblike.

Skupina 2

Večina klematisov iz te skupine cveti vsaj dvakrat letno; spomladi in poleti. Obrezovanje se opravi zgodaj spomladi, ko popki začnejo nabrekati in nevarnost zmrzali mine. Suhe, šibke in zlomljene veje odrežemo. Nato od vrha do korenine poganjke skrajšamo za 1/3 na mestu tik nad “zdravim” popkom. Če imamo vozel zapletenih poganjkov, je treba skrajšati pod vozlom, preostali poganjek pa privežemo na oporo.

Skupina 3

Te vrste cvetijo na enoletnih poganjkih, od pozne pomladi do jeseni. Obrezovanje se opravi zgodaj spomladi, ko popki začnejo nabrekati in nevarnost zmrzali mine. Poganjke odrežemo približno 30 cm od tal (na vsaki veji ostaneta dva para brstov).

Sklepno o klematisih

Klematisi so trajnice, in ko se bodo dobro ukoreninile, bodo iz leta v leto čudovit okras na katerem koli balkonu, terasi ali vrtu. Za najbolj spektakularen učinek je najbolje posaditi več sort klematisa. Lahko jih kombinirate sami.

Celotno ponudbo klematisov si lahko ogledate tukaj.

Celotno ponudbo si lahko ogledate na spletni strani.