Indijska lagerstremija – gojenje, obrezovanje in oblike gojenja

Gojenje indijske lagerstremije

Kodrava mirta ali indijska lagerstremija (Lagerstroemia indica) je vrsta iz rodu Lagerstroemia (družina Lythraceae), ki izvira iz indijske podceline.

V naravi raste kot listopadni grm, z obrezovanjem pa ga lahko oblikujemo v manjša drevesa. 

Indijska lagerstremija je lahko osupljiv dodatek v vsakem prostoru, ne glede na to, ali iščete živahno živo mejo ali vpadljiv primerek za svoje dvorišče. 

Indijska lagerstremija je na voljo v številnih sortah, ki se razlikujejo ne le po barvi cvetov in listov, ampak tudi po velikosti.

Pritlikave sorte indijske lagerstremije zrastejo le do višine 4 metrov ali manj. 

Pol-pritlikave sorte zrastejo od 4 do 8 metrov, drevesne sorte pa dosežejo višino od 10 do 20 metrov. 

Letno zraste od 30-60 cm.

“Suh” videz lubja je naravna lastnost indijske lagerstremije in velja za del njihovega šarma, ker je grm pozimi privlačen, potem ko odpadejo listi.

Zato so lahko med mirovanjem (jeseni in pozimi) videti “posušeni”.

Z leti se bo starejše sivo ali sivo-zeleno lubje začelo luščiti in pod njim se bo oblikovala trdna rdečkasto rjava plast.

Za razliko od drugih vrst lagerstremije, ima i Indijska lagerstremija nekoliko daljše obdobje zimskega mirovanja in potrebuje temperaturo zraka nad 15 ° C ter veliko sončnih ur, da začne poganjati.

Če želite podaljšati obdobje cvetenja do prvih zmrzali, je treba odmrle cvetove odstraniti julija, avgusta in septembra.

Mesto sajenja

Indijska lagerstremija uspeva tudi v cvetličnih lončkih, ki jih lahko postavite na terase, balkone itd. 

Lahko jo posadimo samostojno ali v skupinah, kot drevored ali kot živo mejo.

Indijska lagerstremija ni zahtevna za gojenje in vsak primerek bo čudovito cvetel vse poletje.

Če to želite, upoštevajte naslednja priporočila:

  •  Sajenje na sončni ali polsončni legi

Indijska lagerstremija potrebuje veliko sonca (6 ali več ur na dan). Rastline, posajene v senci, ne bodo bujno cvetele in barve cvetov ne bodo tako intenzivne.

  • Sajenje na dobro odcednih tleh

Indijska lagerstremija nima posebnih zahtev glede kislosti tal, čeprav so najboljša nevtralna ali rahlo kisla tla. Tla pa morajo biti dobro drenirana.

  • Zaščita pozimi

Mlade rastline je treba v hladnejših regijah (temperature pod -15 ° C) zaščititi pred zmrzaljo, medtem ko v tretjem in četrtem letu rasti zaščita pozimi ni potrebna.

Obrezovanje in oblike gojenja indijske lagerstremije

Zmerno obrezovanje indijske lagerstremije se izvaja pozimi ali zgodaj spomladi, ko rastlina miruje. Cvetovi se razvijejo na enoletnih poganjkih, zato je obrezovanje pozno pozimi ali zgodaj spomladi ključno za razkošno cvetenje.

Indijska lagerstremija se lahko oblikuje v:

  • drevo
  • drevo z več poganjki
  • grm (prosto rastoči grm).

Splošno pravilo pri obrezovanju je odstraniti odmrle ali nepravilne veje, da ohranimo ali oblikujemo želeno rastno obliko.

Za oblikovanje drevesa (fotografija spodaj) je treba izbrati najboljši poganjak (kasneje deblo) in med vegetacijo odstraniti neželene poganjke.

Če želite oblikovati drevo z več poganjki (fotografija spodaj), morate narediti vse enako, kot je omenjeno zgoraj, samo na več poganjkih.

Prosto rastoči grm v svoji naravni obliki je še vedno najbolj priljubljena izbira, ki zahteva malo ali nič obrezovanja. Za naraven videz – prosto rastoči grm (fotografija spodaj), pustite, da se vaša rastlina naravno razveja in razširi, hkrati pa odstranjujte odmrle in nepravilne veje.

Primer pravilnega obrezovanja indijske lagerstremije pri oblikovanju naravne oblike (prosto rastoči grm):

Atraktivne sorte indijske lagerstremije, ki v poletni vročini cvetijo tudi do 100 dni in dajejo bogate in intenzivne barve, si lahko ogledate tukaj.

Celotno ponudbo si lahko ogledate na spletni strani.